sprookjes en lentegeuren - Reisverslag uit Yamoussoukro, Ivoorkust van Inger Ree - WaarBenJij.nu sprookjes en lentegeuren - Reisverslag uit Yamoussoukro, Ivoorkust van Inger Ree - WaarBenJij.nu

sprookjes en lentegeuren

Door: Ingerinbologna

Blijf op de hoogte en volg Inger

22 Februari 2012 | Ivoorkust, Yamoussoukro

Ik val in slaap, als ik mijn ogen weer open kan ik met moeite geloven wat mijn spiegels der ziel gadeslaan. Voor het eerst in maanden zie ik de mediterraanse zee, omringd door een schitterende stad. De trein mindert vaart en komt tot stilstaan. Ernstig onderkoeld lopen we de trein uit, ondanks de aanhoudende kou vonden de italiaanse spoorwegen het niet nodig de verwarming in de trein aan te zetten.
Het is alsof we door een poort in een sprookjesboek lopen, zodra we het station uitkomen is iedereen opslag zijn koude tenen vergeten. Welkom in een eenentwintigste eeeuws sprookje, welkom in de stad waar het leven een theater is, welkom in Venezia. Nog voor we daadwerkelijk de stationstrap afgedaald zijn, hebben we al plaatsgenomen op een van de schminkstoelen bij het station om ons een sierlijk carnavalsgelaat aan te laten meten.
Het jaar 1268, het moment in de geschiedenis dat het toch al schilderachtige Venetie voor het eerst veranderde in een groot filmdecor. Historisch gezien was het dragen van maskers en uitbundige schmink vooral een praktische aangelegenheid, zo kon men haar sociale status verbergen en een aantal dagen per jaar onbekommerd van de feestvreugde genieten.
Denken nederlanders bij de woorden feestvreugde en carnaval toch vooral aan bier, hossen en oranje toeters, heb ik hier gezien dat carnaval een uiterst sierlijke, sfeervolle en vooral 'sophisticated' aangelegenheid kan zijn.
Eenmaal (per waterbus) gearriveerd op het San Marco Piazza streelt de lentezon onze witte wintergezichten, en voelen we de zee zachtjes tegen ons gezicht blazen. Totaal overrompeld door alles wat ons omringt, gaan we even zitten op de grond van het innemende plein. Voor nog geen 5 minuten, onmogelijk om al dit moois voorbij te laten gaan zonder het vast te leggen op een foto. Zodoende, keer ik na een half uur totaal buiten adem terug, met een kleine 80 foto's van alle pracht en praal die hier rondloopt. Het ene kostuum nog kleurrijker en schilderachtiger dan het andere, want allemachtig wat hebben italianen toch gevoel voor theater en drama.
Enigzins 'gewend' aan de utopische atmosfeer besluiten wij onze weg voort te zetten. We raken verdwaald in donkere steegjes, genieten van het uitzicht over de zee op kleine krakende bruggen en passeren honderden winkels met venetiaanse maskers. Tot slot strijken we neer op een klein pleintje en drinken een typisch Italiaanse 'Spritz', nagenietend van deze prachtige dag verzuchten we: ''dit moet la dolce vita toch wel zijn...''

• 22 Februari 2012 - 09:24

Karel D.:

Saai..

• 22 Februari 2012 - 09:28

Jeroen:

Vet! Maar eerst zien en dan geloven, ik heb heel veel zin om met jou dolce vita te beleven in Venetie.
    X
    PS: wie is Karel D? Wat een enorme klootviool..

• 22 Februari 2012 - 09:29

Rowan:

Wauw, mooi beschreven! Ik droomde even helemaal weg. Wat een adembenemend sprookje :)

• 22 Februari 2012 - 12:58

Maami:

Lieve ingericicci
    Wat en mooi verhaal.....
    Even een toepasselijk piccolo citaatje voor jou van Sprookjesschrijver Hans Christiaan Anderson uit 1856....

" Heimwee of Fernweh? Als de sneeuw smelt, de ooievaar arriveert en de eerste stoomschepen wegvaren, voel ik een kwellende drang om op reis te gaan ."

Wij zijn echt niet jaloers dat jij 2x in een maand naar Venetie gaat... :) Sprookjesachtige verhalen...... Gelukkig komt er geen olifantje met een lange snuit om jouw Blogverhaaltjes uit te blazen!
    x mami

• 22 Februari 2012 - 14:48

Rejo1922:

Weer een mooi verhaal;door de eerste zin heb je me even op het verkeerde been gezet.Ik dacht dat je westwaarts
    reisde: mediterraanse zee;maar uit het vervolg bleek me dat je precies de an-
    dere kant op ging(mare adriatico)
    Ik zou graag jouw carnavalsgelaat willen zien en ben benieuwd naar de fotos.
    Het werd wel een prachtige dag voor jullie,die zoals altijd vermoeiend was,
    maar ik vermoed voor herhaling vatbaar
    is (op korte termijn)

mediterraanse zee

• 22 Februari 2012 - 14:58

Pedith:

Whaa wat leuk geschreven! Ik zit hier helemaal mee te leven. Wel stikjaloers, als ik uit het raam kijk zie ik namelijk de parkeerplaats van de VU, ieder zn ding! Maak maar heeeeeel veel foto's en mooie blogs. En ik vind de comments van je mama altijd zo leuk:) Zo. Ik wacht met smart op de volgende! Xxx

• 22 Februari 2012 - 16:58

Lenn-art:

Wat een verhaal...en wat een slot...tof als je dat kunt zeggen..!!

Ik ben nu zéker jaloers, bedankt hoor..!

• 25 Februari 2012 - 10:37

Merel:

Tof hoor Inger!

• 26 Februari 2012 - 13:15

Oma Jos/opa Jaap:

Eerst oma: quote lieve inger-wat heb je een goede keus gemaakt ca.een jaar geleden: Italië. UVB, Venetie, La Traviata (toe maar/ gezonde jalouzie), met Jeroen naar het Lido? liefs- oma unquote nu opa quote na het verslag van onze correspondente in Bologna over de toestand in de (Italiaanse ) wereld komen de herinneringen boven aan een bezoek vaniuit joegoslavië aan venetië bij een temperatuur van ca. 40 graden: Kijken naar glasblazen bij een nog hogere temperatuur,nauwelijks opzij gaande eskadrons duiven op het wereldberoemde plein, wapperende linten op de hoeden van gondeliers, de verfrissende koelte binnen in een historisch kerkgebouw enz. enz. onvergetelijk Dat ervaar je nu dus ook
    Geef het een plek unquote - opa jaap